Uzun emekler sonucu yeni sitenizi veya startupınızı yayına aldınız ve aradan bir süre geçti. Fakat hala girişiminizin başarılı mı başarısız mı olduğuna karar veremiyorsanız birlikte sorular ve cevapları ile sonuca ulaşalım.
Tahmin Ettiğiniz Başlangıç Hedef Kitlesine Ulaşabildiniz mi?
Her girişimci bir internet sitesi açmadan önce aklında bir hedef kitle belirler. Bu projenize göre değişken bir rakam olsa da hedef kitle sayısı belirleme konusunda mutlaka objektif yaklaşmanız gerekmektedir.
Kimi site için bu günlük 5000 ziyaretçi iken, eticaret siteleri için günde 5 sipariş gibi rakamlar ile hedef oluşturulmaktadır. Eğer bu sayıya ulaştı iseniz +1 puan sizlerindir.
Para Kazanıyor musunuz?
Girişimcilik yazılarında genellikle para hiç konuşulmaz ya da en son konu olarak belirlenir. Savunma da hazır “Başarı yanında parayı da getirir.” Fakat bu gerçeği birinin artık söylemesi gerekir. Başarıya ulaşana kadar kendinizi geçindirecek kadar bir kazanca da sahip olmanız gerekmektedir.
Eğer ki başlattığınız girişimde 1 yıl gelir modeli uygulamayacaksanız en az 1 yıllık idare edecek sermayeniz olmalıdır. Belki günümüzde piyasada bazı markaların oluşturduğu girişimlerin ilk 1-2 yıl gelir modeli uygulamadığını görebiliyorsunuz fakat girişimin planlama kısmında her zaman o 1-2 yıl giderleri karşılayacak kadar nakit sermayesi bulunduğunu belirtmek isteriz J Bu maddenin de girişiminizde var olduğunu düşünürsek +1 puan daha kazandınız.
Güzel Mesajlar ve Öneriler Alıyor musunuz?
Her projede bazı kullanıcılar sadece sistemi kullanmak ile kalmayıp sistem hakkında eleştiri veya tebrik mesajları iletmektedir. Bunlar girişimci için o kadar mutluluk veriyor ki yaşadığınızda ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız. Girişimciye daha fazla azim ve enerji yüklediğinden emin olabilirsiniz. Bu durumu da girişiminizde yaşadıysanız +1 puan daha skor tablonuza işleyebilirsiniz.
Siteniz Saldırı Alıyor mu?
Başarılı girişim veya sitelerde sık yaşanan durum da “Meyve veren ağaç taşlanır” felsefesidir. Eğer ki sitenize rakip siteler tarafından saldırılar geliyorsa önce derin bir nefes alarak başarının sizi gülümseten ruh halini yaşayın. Ardından sorunu değerlendirerek çözüm odaklı hamleler ile üstesinden geleceğinizden emin olabilirsiniz. Buradan da kaptınız mu +1 puan’ı haydi devam edelim.
Fark Etmediğiniz Anlarda Projenizi Düşünürken Kendinizi Yakalıyor musunuz?
Araba sürerken, yemek yerken, boş kaldığınız her dakika projenizi düşünüyor musunuz? Peki, bazen de farkında bile olmadan projeniz için yeni bir şeyler düşünürken kendinizi yakalıyor musunuz? Korkmayın, delirmiyorsunuz. Aksine başarı merdivenlerini önce aklınızda sonra da uygulamada kuruyorsunuz. İş yapma aşamasına geldiğinde ise sadece kurduğunuz merdivenleri tırmanmak kalıyor. Bu duyguyu yaşıyorsanız skor tablonuza +1 puan daha yazalım.
Test Sonuçları
0-2 Puan: Projenize objektif bakmıyor ve sadece duygusal olarak onun başarılı olacağına inanıyorsunuz. Bu nedenle tavsiyemiz eksik olan konularda puan almak ya da “Zararın neresinden dönersen kardır” düşüncesi ile objektif bakmaya davet ediyoruz. Unutmayın ki her başarısızlık sizi başarıya bir adım daha yaklaştıracaktır.
2-4 Puan: Aslında yolu yarılamışsınız sadece yapmanız gereken sakin bir atmosferde eksik yanlarınızı tespit etmek ve bunları geliştirmek olacaktır. En azından yeni başlayan startuplara nazaran çok daha başarılı sayılabilirsiniz. Eğer ki eksik olduğunuz yanlar müşterilerden gelmeyen tebrikler ise oturun ve düşünün. Siz ziyaretçi olsanız size ne yapsalardı onları tebrik etmek hissi doğururdu? Eğer ki saldırı almıyorsanız çok da takmayın. Her başarılı girişim illa saldırı alacak diye bir durum söz konusu değil
5 Puan: Eğer ki 5 puanı skor tabelanızda görüyorsanız kendinize sormanız gereken sadece 2 soru olacaktır.
- - Nasıl daha fazla… ?
- - Başka neler yapılabilir?
Bu iki soru ise sizlerin başarısını katlayacak 2 kilit anahtardır.
Yorumlar
Bu yazımıza henüz yorum yapılmadı.
Hemen yorumunuzu yazıp ilk yorum yapan siz olabilirsiniz.