SEO veya bilinen adıyla “Arama Motoru Optimizasyonu” internet dünyasında yer edinebilmeyi amaçlayan tüm web sitelerinin belirli kurallar çerçevesinde gerçekleştirdikleri optimizasyon süreçlerine verilen isimdir. Amacı, günümüzün en sık kullanılan arama motoru olan Google’ın kullanıcılarını yarar sağlayacakları sitelere yönlendirmek ve böylelikle ihtiyaca hizmet etmek olarak bilindiği SEO’da web sitelerine yazılan içerikler büyük fayda sağlamaktadır.
Bilindiği üzere içerik, kullanıcının ihtiyacını karşılayan ve aklındaki sorulara yanıt bulabildiği metinlerdir. Bu metinler içerisine yerleştirilen resimler ve videolar da “content” kapsamında yer almaktadır. Sitede SEO kurallarına uygun metinler yazmak web sitelerini Google’da üst sıralara taşıyabiliyorken bu süreçte dikkat edilmesi gereken pek çok nokta bulunmaktadır.
Bu sebeple seo uyumlu makale oluştururken öncelikli amaç kullanıcıya hitap edebilecek, okunaklı metinlerin oluşturulması, metinlerin kopya içerik barındırmaması ve belirli karakter sınırlarını içermesidir.
SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?
Google’ın algoritmasında yaptığı değişiklikler her geçen gün SEO kavramına farklı bir boyut kazandırmakta. Geçmişte ortalama 700-1000 arasında değişen kelime adedi günümüzde 300 ile 500 gibi bir ortalamaya sahip. Ancak değişen dinamiklerde dikkat çeken bir diğer önemli konu SEO uyumlu makalenin kullanıcının ilgisini çekebilmesi.
Sitedeki hemen çıkma oranını yükselten, yalnızca belirli bir doluluk oranına ulaşmak için yazılmış makaleler artık Google tarafından sitelerin cezalandırılmasına neden oluyor. Bu nedenle SEO için bir makale yazmayı düşünüyorsanız yapmanız gereken ilk şey konunuzun insanlara bir fayda sağlayabilmesi önceliğine dikkat etmeniz olacaktır.
Başlıklarda kullanılacak anahtar kelimeler ve gerekli H1,H2,H3 etiketlerini barındıran içerikler kullanıcıların doğrudan ilgisini çekmesi nedeniyle Google tarafından da artı puan niteliğinde kabul ediliyor. Örneğin; telefon kılıfları ile ilgili bir makale yazmak istiyorsanız alt başlık kullanmaya ve yazının belirli yerlerinde metnin uzunluğuna bağlı olarak bu anahtar kelimeyi bold (kalın) yapmaya özen göstermelisiniz.
Örnekler, alıntılar ve kaynakçalar bir konuyu ne kadar iyi bildiğinizi gösteren detaylar arasında yer alıyor. Bu nedenle makaleye olan güveni arttırıyor ve sitenizin Google tarafından değerini yükseltiyor.
SEO Uyumlu Makalede Nelere Dikkat Edilmeli?
Günümüzde düz metinlerin yerini resimler ve hatta videolarla dikkat çekebilen okunaklı yazılar aldı. Özellikle yazılarınızın altına konuyla alakalı bir video ekleyerek insanların sitenizde kalma süresini arttırabilirsiniz. Böylelikle Google bu duruma şu şekilde yaklaşabilecektir; “İnsanların uzun süre sayfada kaldığı bilgilendirici bir metin”. Makalelerinizin özgün olması ve kopya cümleler barındırmaması belki de öncelikli dikkat noktalarından bir tanesi.
Bir başka siteden alınan yazıların Google tarafından hiçbir değeri bulunmamakta ve bu aynı zamanda bilgi kirliliğini arttırmakta. Yazılarınızda kullandığınız dilin akıcılığı ve kolay okunabilir olması tabii ki bir diğer ziyaret nedeni. Popüler blog sitelerinde insanların kendilerini “konuşur gibi” ifade ettikleri yazılar kullanıcıyla daha yakın bir ilişki kurulmasını kolaylaştırıyor. Bu önemli detaylar dışında teknik kısım aslında kolaylıkla yapabileceğiniz basit uygulamalardan oluşuyor.
Kalın, altı çizili veya italik olarak yazınızı farklı araçlarla canlandırabiliyor, metinlerinizde kullanacağınız alt etiketlerle yazınıza dair geniş ipuçları sunabiliyorsunuz. Bir diğer önemli husus ise kullandığınız link çıkışları. Yazıda ortalama bir veya iki adet link girişi ve link çıkışı vermelisiniz. Böylelikle hem siteler arası dolaşımı arttıracak hem de kullanıcıların konuyla alakalı başka bağlantılara erişebilmesini mümkün kılacaksınız.
Oluşturduğunuz metnin uzunluğundan çok insanların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik metinler olması gerektiğini unutmamalı, yararlı içerikler yazmaya özen göstermelisiniz. İnsanlara fayda sağlayan her içeriğin belirli SEO kuralları çerçevesinde Google tarafından indexlenerek sitenizi üst sıralara taşıyabileceğini bilmeli, yazınızda mümkün olduğu kadar özgün ifadelere yer vermeniz gerektiğini ilke edinmelisiniz.
Yorumlar
Bu yazımıza henüz yorum yapılmadı.
Hemen yorumunuzu yazıp ilk yorum yapan siz olabilirsiniz.