Bir önceki “Seo nasıl yapılır” adlı makalemiz yoğun ilgi gördüğünden aynı performansı düşürmeden yeni bir yazı dizisi ile karşınızda olmak istedik. Bu yazımızda ise gerçekten rakip site analizi nasıl yapabilirsiniz bunlara değineceğiz.

Rakip sitenizin sürekli olarak anahtar kelimelerde sitenizden üst sırada çıkması sizi bu sürece sürüklemiş olmalı. Fakat bu süreçte kendinize soracağınız ilk soru “Hangi etkenler ile benden daha iyi sıralamalar elde ediyor?” sorusudur.

Bizim seo sürecinde analiz ettiğimiz faktörler ise şu şekildedir. Makale boyunca rakip analizi yaptığınız site (Rakip site) size ait olan site de (Sizin siteniz) olarak anılacaktır. Rakip siteleriniz 1’den fazla ise tahmin edeceğiniz gibi e iyi sıralamaları elde eden rakibinizi rakip site statüsüne koyun.

1. SİTE İÇİ RAKİP ANALİZİ (Önem derecesi : %40)

- Title, Description Uyumu (%4)

Rakibinizin ilk olarak anahtar kelimelerini gözetim altına alarak işe başlayabilirsiniz. Anahtar kelimelere genellikle ana sayfa ve kategori title, description ve keyword alanlarına bakarak bir fikir sahibi olabilirsiniz.

Ayrıca rakip sitenizin en çok hangi anahtar kelimeler üzerinden ziyaretçi sağladığını ve diğer ziyaretçi temin etme yöntemlerini bulmanız için size bir site önereceğiz. Similarweb.com sitesi size bu metrikleri sunan etkili bir ücretsiz araçtır. Bir diğer yazımızda bu ücretsiz aracı detaylı şekilde inceleyeceğiz şimdilik sadece işimize yarayacak kısmını alalım.

Rakip sitemizi bu araç üzerinden tarattığımızda alttaki kısımda en çok ziyaretçi sağladığı 5 anahtar kelime/içerik hakkında fikir sahibi olabilmekteyiz. Daha fazlasını görebilmek içinse ücretli üyelik sahibi olmanız gerekmektedir.

- Site Açılış Hızı (%6)

Site açılış hızı özellikle son Google güncellemeleri ile kullanıcı deneyimini arttırmak amaçlı önemli hale gelmiştir. Rakip sitenin site açılış hızını mutlaka geçmeniz gerekmektedir. Sitenizin sonuçlarında karşılaşacağınız veriler size acı gelse de site açılış hızını arttırmak için gereksiz sorgulardan kurtulmalı ve resimlerin optimize edilmesi gerekmektedir.

Bu sorguyu sağlayabilmeniz için Google Developers İnsights aracını veya Gtmetrix.com sitesini kullanabilirsiniz. Biz genellikle Gtmetrix aracını tercih etmekteyiz. Sebebi ise yapılması gereken işlemlerin daha stabil şekilde tarif edilmesinden kaynaklıdır.

- Resimlerin Optimizesi (%2)

Kuşkusuz ki sitenin geç açılmasını sağlayan en büyük sebeplerden biri de sayfalarda yer alan resimlerin optimize edilmemesinden kaynaklıdır. Bunun içinde bizi kurtaracak kahramanımız Css Sprite tekniğidir. Bunun içinde yararlanabileceğiniz en iyi kaynak

http://spritegen.website-performance.org sitesidir. Bu siteye yüklediğiniz tüm resimleri birleştirerek size tek resim halinde vermektedir. Ardından ise temanıza resmi ekleyerek css üzerinden resimlerinizi çağırmanıza yaramaktadır. Onlarca resmin yüklenme zamanını ziyaretçiye yansıtmak yerine bir resmin yükleme sürecinde aslında tüm site içi resimlerinizin yüklendiğini düşünürsek site açılış hızından nasıl bir tasarruf edeceğinizi az çok tahmin ediyorsunuzdur.

- Mobil Uyumluluk (%8)

Siteniz mobil uyumlu değil ve rakip siteniz mobil uyumlu bir alt yapı kullanıyorsa koca bir adım önde olduğunu belirtebiliriz. Eğer ki sitenizi mobil uyumlu bir hale getirmediyseniz ve şimdi yapacaksanız mobil uyumluluk konusunda tavsiyelerimizi de aktaralım.

Mobil uyumlu sitenizi : m.siteadi.com şeklinde bir subdomain üzerine kurunuz.

Sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını buradan test edebilirsiniz:
https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/

- İçerik Oranı (%3)

Rakip siteniz üzerinde gezindiğinizde ne kadar yoğunlukta bir içerik barındırdığını belirleyin. Bu içerikte anahtar kelimelerin ne sıklıkta kullanıldığını tespit etmeye çalışın. Örneğin sizin sitenizden daha fazla içeriğe sahipse aşağıdaki tekniği uygulayın.

Sayfalarınız için hazırladığınız her içeriğin etkili ve amacına uygun şekilde olduğuna dikkat edin. Şöyle düşünün ziyaretçi içeriği okumuyor ve sadece birkaç saniye bakarak sitenizden çıkıyorsa o içeriği çöpe atmanın zamanı gelmiş demektir.

  • - Ana sayfanızda en az 300-600 kelimelik toplam içeriğe yer verin ve anahtar kelimelerinizi %2-3 oranında kullanın.
  • - Anahtar kelimelerinizi şu oranda kullanın. %60 ana anahtar kelimeleriniz, %40 anahtar kelime varyasyonlarınıza yer verin.
  • - Blog ve bilgi verici içeriklerde ise içerik uzunluğunu 2000 kelimeye kadar çıkartabilirsiniz. Tabi ki etkili, kaliteli ve zengin bilgiler ile donatarak.

- İçerik Özgünlüğü (%7)

Rakip sitenizin içerikleri özgün ise ve siz içeriklerinizde kopya barındırıyorsanız öncelikle bu içeriklerden arınmanız gerekmektedir. İşlemlere öncelikle kopya olan içeriklerinizi tespit etmekle başlayabilirsiniz. Bunun içince Copyscape gibi araçlardan yardım alabilirsiniz.

- Sosyal Medya Etkileşimleri ()

Rakip sitenizin sosyal medyada neler yaptığını ve size nasıl üstünlük sağladığını öğrenmenin zamanı geldi. İlk olarak baz alacağınız veriler rakip sitenizin Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, Linkedin gibi platformlarda kaç hedef kitleye sahip olduğunu bilmektir.

İkinci metrik ise bu platformlarda ziyaretçilerle sağladığı etkileşim sayılarıdır. (Beğenme, paylaşma, retweet vb. işlemler) Bu verilere ulaşmak için öncelikle Ahrefs.com adresinde bir ücretsiz üyelik açın. Ardından ana sayfada yer alan sorgulama alanına rakip sitenizin linkini yazarak bir arama yapın. Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.

Buradan rakip sitenizin sosyal medya üzerinden etkileşimlerini sayı olarak görmeniz mümkündür. Ardından kendi siteniz ile karşılaştırarak eksik olduğunuz sosyal medya platformlarını belirleyerek onlara uygun kampanyalar hazırlamanız ve etkileşimlerinizi arttırmanız gerekecektir.

2. SİTE DIŞI RAKİP ANALİZİ (Önem derecesi %60)

- Backlink Sayısı (%8)

Rakip sitenizin backlink sayısını görmeniz aslında yapmanız gereken seo çalışmasında ortalama ne kadar backlinke ve bu backlinklerin kaç farklı siteden temin edilmesi gerektiği konusunda sayısal bir rakam belirlemenizi sağlayacaktır. Fakat burada en sık yapılan hata şudur.

Rakip siteniz Türkiye’nin önde gelen haber sitelerinden 1 backlinke sahip ise siz link çöplüğü olmuş sitelerden 10 backlink edinseniz dahi Google ve diğer arama motorları gözünde rakibinizin backlinki değerli olacaktır. Yani backlink sayısı kadar backlinkin kalitesi de önemlidir.

- Kaliteli ve Aynı Amaca Hizmet Eden Sitelerden Alınan Backlinkler (%25)

Backlink alırken öncelikli tercihiniz aynı içerik grubuna ait olduğunuz sitelerdir. Sıralamalarda yer alan siteleri inceleyerek backlink alabileceklerinizi tespit etmeniz rakipleriniz sayesinde onlardan bir adım öne geçebilmeniz için mükemmel bir stratejidir. Rakip sitelerinizde link alabileceğiniz yerleri araştırın.

Eğer böyle bir durum mümkün değil ise kaliteli, otoriter haber sitelerine yönünüzü çevirin. Zira bu siteler yüksek ziyaretçi sayısına sahip olduğu için haber tanıtım yazınızın altın yapılacak yorumlar, paylaşım ve etkileşimler sizin için muazzam etki sağlayacaktır.

- Dofollow Backlink Oranı ()

Alınan backlinklerde bakacağınız bir diğer veri ise bu backlinklerin kaçının Dofollow kaçının ise Nofollow olduğudur. Dofollow backlinkler arama motorları gözünde daha değerlidir. Bu nedenle rakip sitenizin sahip olduğundan daha fazla ve kaliteli Dofollow backlinkler kazanmaya çalışmalısınız.

- Backlink Alınan Anahtar Kelimelerin Çeşitliliği (%9)

Anahtar kelimelerin backlink alırken dağılımını çok iyi yapmanız gerekmektedir. Seo çalışması aslında bir yemek pişirme süreci olarak da düşünülebilir. Pişirme süresi, kullanılan malzemelerin oranı tamamen yemeğin lezzetini, seo çalışmasının sonucunu etkilemektedir.

Tavsiyemiz ise şu şekildedir. Aldığınız backlinleri bu oranlar ile dağıtabilirsiniz.

  • - %50 ana anahtar kelimeler
  • - %30 alt anahtar kelimeler
  • - site adı
  • - %5 direkt domain linki
  • - %5 diğer

- Rakip Site Trustrank Değeri (%6)

Trustrank: Aslında site linklerinin değerlendirildiği otomatik bir algoritmadır. Stanford Üniversitesi ve Yahoo iş birliği ile yürütülen proje spama karşı korunma sağlanmaktadır. Yani rakibinizin ne kadar spam ve niteliksiz içerik ile dolu olduğunu bu metrik sayesinde öğrenebiliyorsunuz.

Rakip sitenizi sorgulamak içinse bu adresi kullanabilirsiniz:
http://www.fuub.net/trustrank/

Şimdi Bir Özet Geçelim

Rakip sitemizin bizden iyi olduğu tüm kriterleri belirledik. Peki, şimdi ne olacak diyorsanız hemen aktaralım.

  • - Eksik olduğunuz verilerin bulunduğu dallarda bir seo planı uygulayın.
  • - Planı organik bir görünüme kavuşturmak için zaman dilimlerine bölerek gerçekleştirin
  • - Sürekli olarak verilerin takibini yaparak hangi kriterlerde rakip sitenizden öne geçtiğinizi inceleyin ve anahtar kelimelerinizde yaşadığınız yükselmeleri takip edin.
   Paylaşmak güzeldir  :)