Kim istemez ki yeni müşteriler, yeni ziyaretçiler şöyle akın akın sitenizi ziyaret etsin. Peki, ziyaretçilerinizin sizinle geçirdiği dakikalardan, yaşadıkları deneyimlerden hiç haberiniz oldu mu? Yeni ziyaretçilerden önce bir durum bakalım, dönün bir geçmiş ziyaretçilere bakın. İşte Kohort Analizi de burada lappadanak karşınıza çıkıyor.

Önce bir Kohort Analizi ile tanışalım; kendisi ziyaretçiler ile siteniz arasındaki duygusal süreci ortaya çıkaran, “Bak kardeşim bu adam senin sitene girmiş, girdiği gibide çıkmış, nedeni de bu diyor” ne güzelde bir nimet anlayanlar çoktan meraklandı bile

Dipnot: Kohort analizini gördükten sonra sakın hayata küsmeyin, acı gerçekler ile bazen yüzleşmek gerekir.

Teorik olarak ise Kohort Analizi, ortak davranışlarda bulunan ziyaretçilerinizin internet siteleriniz ile nasıl etkileşimlerde bulunduğunu detaylı şekilde raporlayan bir Google Analystics servisidir. Evet evet o bugüne kadar sadece Hitleri saymak için baktığınız Google Analystics bu raporu sunuyor. Bu rapor sayesinde sizler de ne kadar sadık ziyaretçilere sahip olduğunuzu görüyorsunuz.

Kohort Analizi - Geçelim Acı Gerçekler İle Yüzleşme Kısmına

  • - Öncelikle Google Analystics hesabınıza giriş yapın.
  • - Mevcut sitenizi seçin.
  • - Kitle > Kohort Analizi (Beta)

Buradan raporun arayüzüne ulaşabilirsini Aşağıdaki raporda Makale.net için oluşturduğumuz Kohort analizini görebilirsiniz. 

Raporu aldım fakat konu hakkında en ufak bir fikrim gelmedi diyorsanız şimdi adım adım raporu yorumlayalım J Sizde bu arada kahvenizi yenileyebilirsiniz. Konu biraz uzun olacak fakat sonunda artık Kohort Analizi üzerinden kaybettiğiniz ziyaretçileri mevcut tutarak yeni ziyaretçileri hedef kitleniz üzerine katabileceksiniz.

Sütunlar

Raporunuzda gördüğünüz sütunlar içerisinde yer alan sayılar o süre zarfında sizin siteniz ile etkileşime girmiş kişilerin toplam sayısını göstermektedir.

Satırlar

Seçilen metriğe göre verileri tarafınıza iletir. Örneğin seçilen metrik “Sayfa Görüntüleme” ise sayfa görüntülenme sayısını göstermektedir.

Renkler

Renkler ne kadar koyu ise metrik değeri de bir o kadar fazladır diyebiliriz. Bu metriklerde kullanılan renkler 5 tondan oluşmaktadır. 

Segmentler

Segmentler hangi metriklere göre Kohort Analizini almak istediğinizi seçmenize yarar. Örneğin bu alanda “Doğrudan Trafik” olarak segment seçerek metrik olarak da “Kullanıcıları Elde Tutma” seçilir ise sitenize doğrudan giren ziyaretçilerin ne kadarını sadık birer ziyaretçiye çevirdiğinizi tüm şeffaflığı ile görebilmenizi sağlar.

Kohort Analizi Kimlerin İşine Yarar?

Kohort analizi özellikle sadık ziyaretçiler / müşteriler edinmeniz için size tüm gerekli analiz raporlarını sunar. Bu nedenle tüm site sahipleri için önemli bir yere sahiptir. Kişisel bir bloğunuz da olabilir günde onlarca kargo çıkışı yaptığınız bir eticaret sitenizde olabilir. Kısacası yayın faaliyetlerini devam ettiren tüm internet sitesi sahiplerinin işine yarar.

   Paylaşmak güzeldir  :)