Bu maddelerin tamamında veya bir kaçında kendinizi bulabiliyorsanız, sizi diğerlerinden ayıran bir özelliğiniz daha bulunuyor, GİRİŞİMCİLİK. Bu özelliklere sahip tanıdığınız kişiler var ise onları etiketlemeyi unutmayınız.
1 - Ne iş yaptığını anlatamaz ama birde projelerini sor.
Girişimcilik, ülkemizde zor anlaşılan bir kavram olsa da genelde bu kişilere mesleği sorulduğunda yaptığı bir projenin dalını söylerler. Sebebi ise konuyu daha fazla uzatmamaktır. Fakat tanıdığınız bir girişimci var ise ondan projesini anlatmasını isteyebilirsiniz. İşte o zaman dünyasının en derin bölgelerinde, nasıl etkileyici fikir ve düşünceler olduğunu keşfedebilirsiniz.
2 - Çalışmaya başladığında ilk olarak İş Planı hazırlarlar.
Birçok girişimciye göre zaman yönetimi ilerlemenin altın kuralıdır. Genellikle gün sonunda kendine “Bugün ilerlemek için ne yaptın?” sorusuna doyurucu bir cevap verebilmek için planlı bir çalışma performansı sürdürürler. Ve o güne ait yapılacaklar listesi bitti ise girişimci için uyku hak edilmiş bir ödül olur. Kalan maddeler olur ise bu maddeler yapılana kadar onları rahatsız etmeye devam eder.
3 - Boşa vakit geçirdiğini hissedince hemen kaçmak isterler.
Girişimci için en değerli şey zamandır. Onu hiçbir zaman hunharca harcamak istemezler. Örneğin boşa geçirdiği bir vakit olduğunu hissettiği anda suçluluk hissetmeye başlarlar. Ardından ise şuna benzer düşünceler aklında yeşerir.
- - Burada vakit kaybetmektense şu maddeleri yapabilirim.
- - Zamanımı daha değerli şeylere harcamak yerine burada zaman kaybetmek gerçekten bana zarar veriyor.
4- Kafasına yattı ise araştırmaya değer demektir.
Girişimci için bir düşüncenin doğması veya fikir üretmek belirli bir sürece hiçbir zaman sığmamaktadır. Yani şu saat yeni fikirler üreteyim diye bir kavram yoktur. Bazen bir otobüs beklerken, bazen de bir reklam panosunda aniden geliverir. Girişimciler için meydana çıkan bu ani fikirler mutlaka bir not defteri veya en kötü kendine mail atma alışkanlığı ile kayıt altına alınır.
5 - Her an aklına yeni bir fikir gelebilir.
Hiç ummadığım anda bazen öyle fikirler geliyor ki, birkaç örnek verelim ki sizde kendiniz ile kıyaslayın. Bu itiraf gerçek bir girişimci tarafından gelmiştir.
“Kimi zaman düşüncelerinde seyyar tuvalet alarak organizasyonlarda olabilecek talepleri düşünürken, kimi zaman kişiye özel hediyeler konusunda ad soyad yazılı çorapların görebileceği ilgiyi tahmin etmeye çalışırken kendimi yakalıyorum. “
6 - Hiçbir zaman 2. Olmakla yetinmezler.
Ne oldu da ikinci oldum, birinciyi benden iyi yapan neydi, hangi özelliği idi? Benim projemden ne farkı vardı, hemen kendini suçlayabilirler. Üstelik bu suçlamalar sırasında yaptığı fedakarlıklar, verdiği emek ve yoğun mesai saatleri umurlarında olmadan. “Önemli olarak neydi başarmak, lider olmak, ikinci olmak değil. “ düşüncesi onlar için tek doğrudur.
7 - Aklında tek bir soru vardır, Nasıl?
“Nasıl daha fazlası, nasıl daha iyisi veya nasıl daha farklısını yapabilirim?” sorularıdır. Bazen bir projeye umulmadık bir özellik eklendiğinde kişilerde öyle bir dikkat ve algı yaratır ki siz bile şaşırabilirsiniz. Bu nedenle farklılaşma konusunda sadece “kullanım” tabusunu yıkarak “eğlence ve kullanım” temalarını bir araya getirerek harika bir özellik keşfetmeye çalışırlar.
8 - İmkansızı başaramasalar da, mutlaka denerler ve bir gün başarırlar.
“İmkansız bir girişimciden hiçbir zaman uzak değildir. Çok yakınındadır fakat istenilen her an ulaşılabilir konumda da değildir. Bu nedenle en iyi girişimci en çok deneyip yanılandır.” diye düşünürler. Bir örnek verelim 100 projede başaramayan bir kişi ile 1 projede başarısızlığa uğrayan kişinin tecrübesi aynı olabilir mi? Birisi 100 denediği yolun işe yaramayacağını biliyorken, diğerinin 99 defa daha bu olumsuzluğu yaşama riski olduğunu unutmayın.
9 - Ruh halleri işlere göre değişir, işler kötüyse karamsar, işler iyiyse başarılı hisseder.
Evet, ruh halleri gerçekten de böyle oluyor. Aslında durumun tamamen geçici olduğunu bilmesine rağmen o bir günün diğerlerinden performans açısından düşük olması bile, girişimcilerin kendisine başarısızlık cezası kesmesine neden olabiliyor.
10 - Başarı Hikayeleri okumak onlarda ilaç etkisi yaratır, enerji depolarlar.
Steve Jobs, Guy Kawasaki, Mark Zuckerberg veya biraz daha bilinmeye doğru indiğimizde Tylar Dikman, Michael Dunlop ve daha niceleri bir girişimci için okunmaya değer hikayelere sahiptir. Bir girişimcinin başarı hikayesi okuduktan sonra sahip olduğu enerjinin ve azmin arttığını kolayca fark edebilirsiniz.
Sizde biraz olsun, bu yazıda kendinizi bulduysanız paylaşarak, aklınızdan geçenleri ve çevrenizdekilere söyleyemediğiniz her şeyin tercümanı olmasını sağlayabilirsiniz. Tanıdığınız böyle biri var ise etiketlemeyi unutmayınız.
Caner C.
Gerçektende anlatıldığı gibi. Yazıyı okurken direk kendimi okudum :)