Freelance anlamını bilmeyenler için kısaca aktaralım. Serbest çalışan olarak da bilinen Freelancer'lar belli bir mekana/firmaya/kişiye bağlı kalmadan çalışma şartlarına sahip kişilerdir. Freelance çalışanlar ile kadrolu çalışanlar arasındaki farkları inceleyelim.
İstediğin Zaman İstediğin Yerde
Sizin için mesai saatlerinin uyandığınızda başladığını bilmek nasıl hissettirirdi? Tabi bu durum akşama kadar uyumakla geçirilmediği taktirde. Freelance çalışanların çalışma saatlerini istediği her yerde gerçekleştirebilmesi için gerekli olan iki şeyin bir internet bağlantısı ve bilgisayar olmasıdır. Onlar için zaman kavramı pek fazla önem arz etmez. Ya da mesai saatlerinin bitişinin gelmesi onları heyecanlandırmaz. Onlar dijital dünyanın ve kendilerinin patronlarıdırlar. Onlar istediği zaman istediği yerde çalışabilirler. Bazen bir sahil kenarında bazen de göl kenarında balıkların oltaya vurmasını beklerken. Hatta daha ileri götürürsek Freelance çalışanların bir şehirden başka bir şehre seyahat ederken bile çalışması mümkündür.
Yollarda Ömrünü Geçirme
Yolda geçirilen 1 saatlik yorucu seyahatin ardından nihayet ofisinize vardınız. Peki, Freelance çalışarak bu süreyi uyuyarak, dinlenerek ya da kendinize vakit ayırarak geçirmek nasıl olurdu? İnsan ömrünün %7'sinin yollarda tüketildiğini biliyorsanız zamanın değerini de bir kez daha hatırlamış oldunuz. Freelance çalışanlar içinse bu süreyi dakika veya saniyelere kadar düşürmek mümkündür.
Bugün Ne Giysem Derdi Yok
Her sabah farklı bir stres ile uyanmak için bir neden daha. Yeni yeni ayılmaya başladığınız anlarda beyninizde gezinen büyük bir paradoks. "Bugün ne giysem?" Tabi seçtiğiniz kıyafetlerin ütülü veya kirli olma riskini söylemiyoruz bile. Freelance yazarlar içinse günlük kıyafetlerin kullanılması çok büyük kolaylık oluyor. Hatta dışarıda çalışmadığınız zamanlarda bile eşofman ile çalışmanızı mümkün kılıyor.
Maaş Beklemek Yok
Freelance çalışanlar kadrolu çalışanlara nazaran ay sonunu iple çeken karakterlerden değildirler. Yazarlar için proje bazlı ücret talebi olduğundan kimi zaman iş teslim etmeden dahi ücreti kasaya eklemek mümkündür. Eğer ki freelance bir çalışan iseniz %50 iş başı %50 iş sonu ödeme ya da peşin olarak ödeme talep etmeyi bir alışkanlık haline getirmelisiniz.
Yorumlar
Bu yazımıza henüz yorum yapılmadı.
Hemen yorumunuzu yazıp ilk yorum yapan siz olabilirsiniz.